Hur hittar du hit

Skylt

Mitt emot Rörums kyrka

Om man kommer ifrån Simrishamn så ser man strax efter infarten till Rörum en gul skylt på höger sida. Om man kommer ifrån Kivikshållet ser man Rörums kyrka på höger sida och alldeles strax efter den gula skylten på vänster sida. Följ vägen i en vänstersväng, över en kulle och ner mot en damm. Efter dammen är det en skarp högersväng och sedan är det rakt fram så långt vägen går.

ta bilen

Lättaste sättet att ta sig hit är naturligtvis med bil. Det enda problemet är då var man skall ställa den; det finns en parkeringsplats alldeles innan byn och en lång parkeringplats längs med byns sida. Om det är en varm sommardag med vindar från rätt håll så är garanterat alla platser upptagna men om badtemperaturen är mer normal så finns det gott om plats.

Enklaste vägen hit är från Simrishamn eller Kivik men för den som kommer från Malmö/Lund så kan man ta en liten genväg som inte bara är snabbare utan även vackrare. Strax efter Sjöbo kommer man till en korsning som heter Anklam. Där tar man vänster och följer skyltarna mot Vanstad, Äsperöd och Skåne Tranås. Framme i Skåne Tranås tar man vänster och kör mot norr mot Kristianstad. Efter bara några kilometer tar man av vid Fågeltofta mot St:Olof. Man passerar då slottet Kronovall där Åkessons huserar, igenom en vacker bokskog och förbi St:Olofs kyrka. I St:Olof kör man rakt fram och når efter ytterligare några kilometer fram till kustvägen mellan Kivik och Simrishamn strax norr om avtagsvägen mot Knäbäckshusen.

ta bussen

Det är numera väldigt smidigt att ta ett pågatåg från Malmö eller en buss från Lund direkt till Simrishamn. Väl i Simrishamn hoppar man på bussen mot Kristianstad och hoppar av i Rörum. Busshållplatsen är alldeles vid Knäbäcksskylten så man har bara två kilometer att gå eller lifta.

eller cykel

Om man kommer från Simrishamn så har man bra cykelvägar nästan hela tiden. En liten genväg kan man ta då man når fram till golfbanan i Lilla Vik. Alldeles efter golfbanan håller man höger, in på en liten väg som leder mot Orelund. Man kör dock inte ner mot Orelund utan fortsätter rakt fram nedför en brant backe och kommer efter ett tag fram vid vägen mot Knäbäckshusen.

Om man kommer ifrån Kivikshållet är dessvärre stora vägen som gäller. Stora vägen är inte alltför bred på sina ställen och den är inte så rolig att cykla när bilarna far förbi. Man kan i och för sig cykla över Svineberga men man måste i alla fall ge sig ut på huvudvägen. Efter avtagsvägen mot St:Olof kan man dock cykla in om Rörum och vid kyrkan ta av ned mot stora vägen. Vägen in mot Knäbäckshusen är då bara femtio meter bort.

Ett alternativ för den äventyrlige med en mer robust cykel är ta vägen över Svineberga men strax efter nedfarten mot Stenshuvud cykla vänster mot Gladelund. Nu är det rakt fram i cirka 800 meter då det är en lättsväng och ett hus på höger sida. Strax därefter kommer man fram till en skylt motorfor.. förbj.. obeh.. på höger sida och svänger då ner på en nästan igenvuxen liten väg. Nu är man snart inne i nationalparken så man får leda cykeln en bit. Så småningom kommer man fram vid en södra parkering för besökare till naturreservatet (inte den stora parkeringen vid Stenshuvud). Om man då följer vägen så kommer man ut bara cirka hundra meter från Knäbäckshusen.