Lite längre bort

Haflinger på Haväng

Om man töltat färdigt och vill prova på lite större hästar så har Birgitta med sina Haflinger svaret. Underbara hästar att ta ut på en två eller tretimmars tur runt Brösarps backar och Haväng. Härligare landskap att rida genom är svårt att finna. Man passerar Verkån, under det gamla järnvägsspåret upp genom skogarna vid Ravlunda för att återvända via hagarna vid Haväng. Underbart och så mycket cowboy-känsla man kan önska sig.

Gislövshammar

Gislövshammar ligger på vägen mellan Brantevik och Skillinge och är en liten udde som sticker ut med underbara hällar att bada från. Gislövshammar eller GSHM som det ofta förkortas i surfkretsar är ett av Skånes bästa ställe för vågsurfing. Om vinden har legat på från nord-ost så byggs det upp rätt ordentliga vågor och bottenförhållanden gör att man har perfekta vågor både för att hoppa med segelbrädor och surfa med vågbrädor.

Ett lugnare nöje är att hoppa runt på hällarna och förundras över de cirkelformade uthuggningar som finns vid flera ställen. Platsen har varit ett stenbrott men inte vilket stenbrott som helst. Jag skall inte avslöja hemligheten för det är roligast att komma på det själv.

Ångloket i S:t Olof

Väl värt en resa men kanske lite mycket att åka hela vägen tur och retur. Ta istället och åk till Vitaby och ta ångloket därifrån till Brösarp eller S:t Olof. Ni får då chansen att tala med en äkta stins och får vara med när bommarna skall fällas. Om ni vill resa hela sträckan tur och retur så rekommenderas ett reservation restaurangvagnen.

Tåget går normalt på söndagar men efter midsommar även på tisdagar och torsdagar. Flera turer går varje dag så det är inte något problem att hitta en tur som passar.

Historier på Glimmingehus

Glimmingehus är naturligtvis värt ett besök men om ni nu har besökt det för tredje gången och vill uppleva något alldeles extra så ska ni ta med några barn som alibi och lyssna på Anders Granström när han berätta om såttehattefolket (eller var det syttefåtte, fåttesnatte...?) och hur de har styrt och ställt med folk på Österlen. Nästa gång du badar i Gyllebosjön så är det inte gammelgäddan du är mest rädd för, det kan jag lova. Bisarra berättelser och Hiskeliga historier är en riktigt bra föreställning som trollbinder både barn och vuxna.