Att besöka i närheten

Stenshuvud

Stenshuvud är på promenadavstånd från Knäbäckshusen. Börja genom att gå in på den stig som finns mittemot parkeringen vid tennisbanan. Följ sedan grusvägen genom Rörums sommarby och fortsätt via en smal stig längs med äppelodlingen tills man kommer fram till ett vändkors i trä. Där går man nerför slänten, följer vägen över en liten stenbro och passerar gränsen för nationalparken. Resten av vägen är snittslad och man är snart framme vid Naturum för en välförtjänad glass.

Utsikten från Stenshuvud är storslagen en vacker dag. Man ser från Bornholm till Sölvesborg och är vattnet lågt ser man halva Blekinge. Har man kikare med sig kan man vinka till dem som blev kvar i trädgården hemma i Knäbäckshusen.

Stora heden

Om man vill ta en annan väg tillbaks så kan man antingen gå via Kortellshuvud eller ta vägen över heden och ner på stranden. Heden är i sig värd en utflykt. För barn ett riktigt vildavästernlandskap med enar som kaktusar och en alldeles riktig ravin där indianöverfallen står tätt.

När indianerna är trötta kan man avsluta med Påven bannlyser, en variant på kurragömma där bannlysta personer (man blir bannlyst av påven om han får syn på en) kan bli fria genom en vink. En bannlyst måste gå till fängelset och där ropa - Ge mig en vink. Om man ser någon trolös vinka bland enbuskarna så ropar man - tack för vinken, och är sen fria att smita så fort Påven är utom synhåll. Vid tredje bannlysningen är dock måttet rågat och man får sitta ner resten av leken. Det är förvånansvärt hur bra man kan gömma sig bakom en en.

Prästens badkar

Det råder lite förvirring över vad som egentligen är Prästens badkar så ta även denna förklaring med en nypa salt. Alldeles söder om Vik finns underbara klipphällar nere vid havet. Ute på en av hällarna finns en stenformation som ser ut som ett nedslag av en meteorit och denna kallas prästens ros eller ibland felaktigt för prästens badkar.

Om sägnen om en präst som hade det udda beteendet att inte bara bada utan även bada i havet har någon sanning bakom sig så inte lär han ha badat i ett meteoritnedslag. Formationen ligger visserligen alldeles vid vattnet men är i sig själv sällan vattenfyld och om så vore fallet skulle ingen vetting människa sätta sig mitt i den rosen.

Det riktiga prästens badkar ligger mer sannolikt cirka hundra meter närmare Vik och är en bassäng i klipporna med en liten predikstol i ena änden. Denna skyddade lilla pool är ett utmärkt badkar; vattnet är lugnt, friskt men ändå mycket varmare än havet som bara sköljer in vid en smal öppning. Om tångbad har någon hälsogivande effekt så är det inte bara ett behagligt utan även nyttigt badkar.

Nu finns det säkert flera förklaringar och för den som vill komma sanningen närmare så är det väl bara att bjuda någon av de gamla fiskarna på en öl och lyssna till hur det verkligen ligger till.

Hur som helst är hallarna söder om Vik är ett utmärkt utflyktsmål och den spänstige kan gå dit längs med stranden från Knäbäckshusen. Med barn blir dock avståndet i längsta laget så bättre är att cykla eller ta bilen. En cykel tur tarinte längre än en halvtimme och man stanna till vid Orelund och köpa jordgubbar på vägen hem. Bäst är hallarna när havet är lugnt, man kan då snorkla bland klipporna och utforska en hel värld under ytan. Om det går vågor så är hallarna mer för den som söker äventyr.

Gyllebosjön

Om vattnet vid Knäbäckshusen är alltför kallt så är badet vid Gyllebosjön en räddning. Vid badet finns ett litet hopptorn och en alldeles utmärkt glasskiosk där man som förr i tiden kan köpa godisbitar en och en ... vad kostar den, hur mycket är det nu, vad kostar den.

Gyllebosjön kan man cykla till från Knäbäckshusen. Bästa vägen är om man åker över stora vägen och sen upp mot Rörums kyrka. Vid kyrkan tar man vänster längs den gamla vägen och kommer efter några hundra meter till avtagsvägen mot Vämmerlöv och Gärsnäs. Man följer Rörums södra å och passerar Sträntemölla och kommer efter cirka fyra kilometer till avtagsvägen mot Gyllebosjön. Då har man bara drygt en kilometer kvar till sjön.

En trevlig heldagsutflykt är att boka dressin från S:t Olof som man sedan cyklar till Gyllebo. Man lämnar dressinen vid Gyllebo station (som inte är större än en spårvaktarstuga) och går cirka 600 meter ner till sjön. Dressinerna bokas antingen under förmiddagen eller eftermiddagen så det blir lite ont om tid om man vill stanna och bada en längre stund. Om man är två sällskap så kan man boka eftermiddagsturen och låta det ena sällskapet åka iförväg till sjön. Det andra sällskapet åker dressin från S:t Olof och när de kommer fram så byter man.

Österlens golfklubb

Två mycket fina banor som är väldigt olika. Den gamla banan vid Lilla Vik är en öppen parkbana med storslagna hål längs med den branta kusten. Mycket vackrare hål får man leta efter. Den nyare banan vid Djupadal är betydligt mer krävande inte minst på grund av höjdskillnaderna. Den har dock en bedårande utsikt, så om slagen inte riktigt går som man tänkt sig så kan man glädja sig åt den. Vid Djupadal finns även klubbens nya klubbhus med en restaurang som bara den är väl värd ett besök.

Glada-spaning

En glada-spaning är snabbt över, det räcker oftast med att gå ut genom dörren och på sin höjd upp till åkrarna. Från att ha varit en sällsynt rovfågel har gladorna kommit tillbaks i mängder. Det är inte ovanligt att man ser både tre och fyra glador i luften på samma gång.

Hur känner man då igen en glada? När du trycker ena kinden mot intrumentbrädan, pekar med fingret upp genom vindrutan och säger - Vad är det för en fågel?, då har du sett din första glada. Gladorna hör, trots namnet, inte ihop med sparv, fink och mes; det är bland Sveriges största rovfåglar med ett vingspann på över en och en halv meter. Dom är inte skygga för människor och cirklar över ängar på oftast rätt så låg höjd. Om en bonde är ute och slår så kan gladorna ligga efter traktorn som måsar efter en fiskebåt.

Storslagen konst

Ett besök på Kivik Art Center är en upplevelse. Det är kanske lite långt att gå dit från Knäbäckshusen men bara en kort sväng med bil. Kör över Svinaberga mot Kivik så ser ni skyltarna. Vid Bergdala gård finns även stugor att hyra för den som vill vakna upp till en underbar utsikt.